

Flerskiktsprincipen - Så klär du dig bäst
Published: 2020-10-25
Om du ska vandra, arbeta eller på andra sätt anstränga dig utomhus så är det viktigt att ha kläder som är väl anpassade till varandra och som medger bra variationsmöjligheter. Vi kallar det för flerskiktsprincipen!
Med hjälp av flerskiktsprincipen kan du sätta samman en kombination av kläder som du sedan anpassar till rådande väderleksförhållanden och som på ett bra sätt ventilerar ut kroppens överskottsvärme med hänsyn till den aktivitet du utför.
Flerskiktsprincipen är en modell som beskriver de olika lager som vi använder i ett beklädnadssystem. Den beskriver vilka olika egenskaper de olika lagren bör ha och vilken funktion de fyller.
Att tillämpa flerskiktsprincipen innebär inte att du alltid ska ha alla lager på dig utan uppmuntrar snarare till att du varierar din klädsel med hänsyn till omgivande faktorer som temperatur, vind och grad av fysisk ansträngning. I flerskiktsprincipen ingår även att kunna använda varje plaggs specifika funktioner som huvor, fickor och ventilation på ett optimalt sätt så att de olika lagren samverkar aktivt med dig.
Vi börjar med att gå igenom vad de olika skiktens uppgift är, sedan kan du längre ner ta reda på vilka kombinationer av kläder vi rekommenderar med hänsyn till de utomhusaktiviteter du sysslar med.
De fyra lagrerna
Innerskiktet är underkläderna vi har närmast kroppen och vars främsta uppgift är att transportera fukt från huden så att den hålls varm och torr.
Under höst och vinter rekommenderar vi underställ i ull. Ullen har överlägsna egenskaper när det gäller att hantera yttre temperaturväxlingar och kroppens egenproducerade överskottsvärme som blir till fukt vid fysisk ansträngning. Garphyttan rekommenderar norska ullspecialisten Aclima som använder högkvalitativ Merinoull i flera olika stickningstekniker som gör att du kan välja rätt efter dina behov.
Mellanskiktet är ofta lättare jackor, tröjor, värmebyxor och lite kraftigare underställ som isolerar luftlager. Det absorberar/transporterar dessutom fukt från kroppen genom den luftväxling som sker mellan de olika lagren när vi rör på oss. Här vill du också ha en viss möjlighet att öppna och stänga dragkedjor, samt använda en huva och dragskor för att reglera kroppsvärmen.
Tunnare värmejackor, fleecetröjor och skjortor fungerar bra som mellanskikt. Garphyttans är gjorda i polyester eller bomull. Polyester är en syntet som inte binder någon fukt inne i fibern och det gör att den får bra fukttransporterande egenskaper. Bomull däremot absorberar mycket fukt och fungerar därför bra med ett innerskikt av ull. Det är viktigt att byta ett bomullsplagg regelbundet eftersom de kyler ner när dom blir fuktiga.
Ytterskiktets främsta uppgift är att skydda de underliggande lagren, här vill du ha plagg som är allsidiga och slitstarka. De ska också vara rymliga och medge god rörelsefrihet.
Det är en fördel att kunna öppna och stänga dragkedjor, samt använda huvor och dragskor för att reglera kroppsvärmen. Även fickorna på jackor och byxor har en viktig roll i flerskiktsprincipen. I dem ska du b.l.a. kunna förvara vissa av dina förstärkningsplagg eller till och med två mindre dricksflaskor. Fyllda med varmt vatten fungerar dryckesflaskor som element och håller kroppsvärmen då du är lite mer lågintensiv i kalla förhållanden.
Jackor, anoraks och byxor i materialkombinationen bomull/polyester har länge varit en av de mer kostnadseffektiva och funktionella lösningarna för ett starkt och tåligt ytterskikt. Bomull/polyester har även fördelen att det enkelt kan tilläggimpregneras med bivax, det gör materialet mer vattenavvisande och dessutom så håller det längre.
Förstärkningskikt delas vanligen in i två kategorier, dels de som specifikt ska skydda mot kraftig vind och mer ihållande blöta förhållanden samt dels de som ska vara värmeisolerande. Dessa skikt används alltså lite mer exklusivt när du vill känna dig komfortabel vid raster, övernattningar eller om du skulle hamna i en nödsituation- De kan rentav bli skillnaden mellan liv och död!
Som förstärkning kan du även ha extra strumpor, mössa, halsduk, tröja, jacka och byxor. Flera av dessa plagg ingår i mellanskiktet men kan klassas som förstärkningskikt.
Låt gärna även din sovsäck och ditt skydd, t.ex. tält och hammock, vara viktiga förstärkningar när du tänker flerskiktsprincip.
Vilken aktivitetstyp är du?

Friluftsintresserad
Du som vandrar på din fritid, eller är ute i naturen under kortare stunder. Du vill ha kläder som står emot väder och med hög komfort. Vi rekommenderar Garphyttan Original och delar av Specialistserien.
Kombinera en skjorta, och/eller en fleece med en skaljacka för att hålla värmen väl.

Du som är ute i naturen länge och ofta. Du pressar gränser och ställer höga krav på dina kläder och din utrustning. Vi rekommenderar Garphyttan Specialist -serien.
Kombinera en skjorta, och eller en fleece med en skaljacka för att hålla värmen väl.

Du som arbetar både inne och ute. Kläder som är följsamma, praktiska och med god ventilation för de fysiska momenten. Vi rekommenderar Garphyttan Fixar -serien, i kombination med Specialist och Original.
Kombinera en skjorta, och eller en fleece med en skaljacka för att hålla värmen väl.
Tips

Välj kläder som är rymliga, med bra passform
Att det finns luftutrymme mellan dina lager ökar klädernas förmåga att hålla dig varm. Eftersom luft leder värme dåligt så stannar nämligen värmen kvar i och mellan lagren. Klä dig därför inte för trångt.
En viss luftväxling är dock viktig eftersom alltför stillastående luft lätt blir fuktig, i synnerhet då man är fysiskt aktiv. Exakt hur länge värmen hålls kvar är beroende av materialets egenskaper och kombinationer samt din förmåga att tillämpa dina olika klädskikt. Väljer du för trånga kläder, handskar eller skor så begränsas utrymmet för den isolerande luften. Välj heller inte för stora kläder eftersom det då kan vara svårt att värma upp luften istället och de blir lätt obehagliga att bära.

Byt kläder om du blir blöt
I många situationer så kan den omgivande temperaturen växla mellan varmt och kallt, t.ex. när du rör dig mellan inne och ute. Utöver detta kanske din fysiska aktivitet varierar mellan låg- och högintensivt arbete. I dessa fall så riskerar du att bli fuktig och rent av våt, såväl inifrån som utifrån. Våta eller fuktiga kläder förlorar sina värmeisolerande egenskaper i olika grad beroende av vilket material de är gjorda i. Oavsett så ökar risken för nedkylning. Det är därför viktigt att byta till torra kläder. Viktigast är att byta underkläder (innerskiktet) så att du håller dig torr mot kroppen. Se alltid till att ha ett extra underställ som alltid förvaras torrt i en vattentät packpåse, då sover du gott om natten och i nödsituationen har du en bra säkerhet.
Rekommenderade produkter
Mellanskikt
Ytterskikt
Förstärkningskläder
