Choose another country or territory to see the content you are shopping for online.

Garphyttan Guide: Så vaxar du dina outdoorkläder

Publicerad: 2021-11-30

Genom att vårda dina outdoorkläder kan du både utöka livslängden och bibehålla dess ursprungliga funktionalitet. Återimpregnering med vax är ett exempel på sådan vård, som gör att plaggens slitstyrka och vattenbeständighet bevaras.

Vaxning är en impregneringsteknik som använts i flera hundra år. Den har tillämpats av yrkesmän i praktiskt taget alla utomhusprofessioner, men har sannolikt sitt ursprung i fiske- och sjöindustrin.

Många av våra plagg är tillverkade i en särskild bomull/polyester-väv. Dels för att den är extremt slitstark, dels för att den besitter de funktionsegenskaper vi söker, dels för att den är enkel att underhålla för långt och bekymmerslöst användande. Vid leverans har alla våra bomull/polyester-produkter en grundimpregnering, där plaggen genomgått en miljövänlig invaxningsprocess under produktionen. 

Hur ofta behöver plaggen återimpregneras?

Det finns inget universalsvar på exakt när eller hur ofta ett plagg behöver återimpregneras. Efter några tvättar och regelbunden användning nöts vaxet bort. Ofta kan du märka det genom att vattenbeständighet och vindtäthet gradvis försämras. Olika delar av ett plagg är också olika utsatta och kan behöva vaxas med olika frekvens.

På byxor är det framförallt knän, säte och underben som kan behöva vaxas något oftare. På jackor är det i regel huva, ärmslut och den bakre nederdelen. Dessa områden kan, utöver att vaxas mer regelbundet, även förses med extra vaxskikt. Om du förbereder dig på ett friluftsäventyr i blöt och blåsig miljö kan det vara en god idé att vaxa utsatta delar i förebyggande syfte.

Vilka material kan vaxas?

Alla textilmaterial är inte lämpliga att impregnera med vax. Grövre bomullstyger såsom denim och canvas är mycket tacksamma att vaxa. Liksom blandmaterial innehållande bomull och polyester. Helsyntetiska tyger, inklusive membranmaterial, lämpar sig däremot mindre väl för vaxning. Sådan textil tillåter inte vaxet att sjunka in i väven utan bildar bara en utvändig hinna som snabbt nöts bort.

Vaxning hemma

Det går att vaxa plagg med flera olika tekniker. Det de har gemensamt är att man först applicerar vaxet på de områden man vill impregnera, för att därefter tillföra värme i någon form så att vaxet smälter in i textilväven.

Steg 1: Rengör och torka

Säkerställ att plagget är någorlunda rent och helt torrt.

Steg 2: Applicera vaxet

Applicera vaxet genom att gnida det mot den del av plagget du vill återimpregnera. Sträva efter att lägga på ett jämt lager, så att en tunn vit hinna uppstår.

Steg 3: Tillför värme

Vaxet smälter vid ca 55-60°C och sjunker då in och absorberas i textilfibrerna. På så sätt uppnås maximal beständighet. Värmen kan komma från olika källor, där de mest beprövade och behändiga listas nedan.

1. Strykjärn

2. Hårfön

3. Torktumlare

Steg 4: Avlägsna överflödigt vax

Om det finns överflödigt vax som inte absorberats in i tyget efter värmetillförseln torkas det nu bort med en handduk eller borste.

Steg 5: Upprepa (med måtta)

Vill du addera ytterligare vax på hela eller delar av plagget är det bara upprepa processen från steg 2 och framåt. Bär dock med dig att mer inte alltid är bättre. Ur en praktisk synvinkel är det sällan lämpligt med fler än tre vaxlager – annars riskerar plagget att bli för styvt, med konsekvensen att det inte längre är bekvämt att bära.

Vaxning i fält

Om du vill förstärka plaggets vattenavvisande egenskaper under pågående utomhusvistelse är processen densamma som om du skulle gjort det hemma. Skillnaden är framförallt vilka värmekällor som finns tillgängliga under ”Steg 3”.

Ett alternativ som ligger nära till hands är att använda öppen eld för värmetillförsel. En brasa är emellertid svår att kontrollera och kommer du för nära finns alltid risken att plagget fattar eld. Innan du förlitar dig på denna metod uppmanar vi till försiktighet och omfattande träning.

Alternativet vi istället rekommenderar, som är betydligt säkrare, är att använda ett metallkärl (t.ex. en vattenflaska eller ett fältkök) innehållandes hett vatten. Glöm inte att ta på dig lämpliga handskar så att du inte bränner dig.

Konklusion

Genom att regelbundet vårda och vid behov återimpregnera dina outdoorkläder kommer de hålla längre och du kommer få en bekvämare vistelse i blöta och blåsiga miljöer. Träning ger färdighet så dra dig inte för att testa ovan beskrivna vaxningsmetoder, både hemma och ute i naturen, så kommer du snabbt inse att det både är enkelt och effektivt.

Vaxbara jackor

Vaxbara byxor

Hälsningar från Johan Skullman / Produktutvecklare på Garphyttan